Geschreven door De Stad Amersfoort / Jeroen van der Veer

Drone-operator De Ruiter vliegt op unieke plekken: ‘Tijdens Eurovisie Songfestival zien 200 miljoen mensen mijn beelden’

Bewapend met zijn drone trekt Daniel de Ruiter de hele wereld over en zijn beelden zijn overal en nergens te zien. Netflix en grote televisiemaatschappijen maken gebruik van zijn diensten, bij diverse grote live-shows zijn de beelden van de 35-jarige te bewonderen en straks zien ruim 200 miljoen mensen zijn kunsten tijdens het Eurovisie Songfestival. ,,Het is nog een beetje onwerkelijk wat er allemaal gebeurt, maar ik geniet er optimaal van”.

Al van jongs af aan wist De Ruiter het zeker; hij zou net als zijn ouders in de televisiewereld terecht komen. Zo was zijn vader één van de eerste vaste cameramannen die in dienst kwam bij de NOS en zijn moeder zat in de regie. ,,Het werd mij dus met de paplepel ingegoten”, aldus de dertiger. ,,Ik heb ook geen opleiding gevolgd, want ik had de beste leermeesters thuis”.

Het enthousiasme van zijn vader werkte aanstekelijk. Hij maakte beelden over de hele wereld en dat was iets wat de jonge Daniël de Ruiter ook graag wilde doen. Op dat moment wist hij echter niet dat de televisiewereld ook keihard kon zijn, maar daar kwam hij snel genoeg achter. ,,Ik ging, toen ik oud genoeg was, in dienst bij mijn vader en later bij een bedrijf. Daar vonden zij mij echter niet goed genoeg om als cameraman te fungeren, maar kon ik daar wel iets met audio doen.
Ik ben niet snel onder de indruk, maar toen ik beelden mocht maken bij het concert van Coldplay in Jordanië, besefte ik wel even dat ik unieke dingen doe“.

Omdat hij op die manier toch het televisiewereldje inrolde, maakte hij als leergierige jongen flink meters als geluidsman. Toch bleef bewegend beeld interessant en hij kocht daarom in 2014 zijn eerste drone. ,,Ik was daar echt idioot mee bezig, haha. Ik deed dingen die anderen niet deden en dit viel op in Hilversum“.

Daniël de Ruiter, DJI Inspire 2, Head drone operator Eurovisie Songfestival, SkyLynx Productions

Ontslag blijkt omslagpunt

Dat bleek in augustus 2015 ook zijn redding, want zijn voormalige bazen besloten afscheid van hem te nemen. ,,Er kwam een ontslagronde en omdat ik als laatste binnen was gekomen, moest ik er als eerst uit. Het klinkt gek, maar tot op de dag van vandaag ben ik hen dankbaar. Het heeft mij zoveel moois opgeleverd”.

Want doordat De Ruiter al bezig was met drone-vliegen, kreeg hij twee weken daarna zijn eerste ‘drone-klus’. ,,Het was vervelend toen ik op straat kwam te staan en ik zat er best even mee, maar toen kwam die klus: ik mocht meerdere dagen achter elkaar dronen in Hongarije en vervolgens bleef ik aanvragen krijgen. Het was echt absurd“.

Grote klussen

Als zelfstandig ondernemer groeide de status van De Ruiter en zijn kunsten werden steeds meer benut. De drone en hij werden nog meer één en samen reisden ze de gehele wereld over. ,,De drone heeft iets speciaals. Je kan beelden maken, die niet iedereen maakt. Ik doe daarnaast alles in mijn eentje, terwijl andere vliegers vaak een tweemans team zijn. Waarom ik het dan alleen doe? Omdat ik stronteigenwijs ben. Ik heb zelf graag de touwtjes in handen, al is de regisseur natuurlijk altijd leidend”.

Die eigenwijsheid bracht de voormalig inwoner van de gemeente Amersfoort ver. Klussen van 120 draaidagen in het buitenland zijn voor hem inmiddels geen uitzondering en als televisieproducenten een dronevlieger nodig hebben, wordt vaak direct aan De Ruiter gedacht. ,,Ik ben niet snel onder de indruk, maar toen ik beelden mocht maken bij het concert van Coldplay in Jordanië, besefte ik wel even dat ik unieke dingen doe. Och, ik heb zoveel moois mogen maken: The Passion was heel tof, elke klus voor Netflix heeft iets speciaals en filmen voor Porsche was ook niet verkeerd. Of de reizen in Afrika. Sommigen betalen grof geld om daar op safari te kunnen en ik filmde de wilde dieren vanuit de lucht voor mijn werk. Het is mooi dat mijn vriendin mij ook de ruimte gunt; zij is trots op wat ik doe, ook al ben ik veel van huis”.

Daniël de Ruiter met drone, Head Operator Eurovision Songfestival, SkyLynx Productions

Unieke plekken

Allemaal stuk voor stuk grote klussen, maar waar De Ruiter nu mee bezig is, overtreft vrijwel alles. Zo is hij door Eurovisie Songfestival gevraagd om verantwoordelijk te zijn voor alle dronebeelden en natuurlijk zei hij hier ja op. ,,Bizar”, zegt de drone-operator. ,,Die klus kwam al voor de coronacrisis en daardoor heb ik gewoon door kunnen werken. Ik vlieg op afstand en kan mij dus aan alle regels houden. Ik heb al veel beelden voor ze gemaakt en er komen er nog veel meer aan“.

Een publiek van een zo’n 200 miljoen mensen gaan de beelden van De Ruiter zien, waarbij het ene beeld nog indrukwekkender is dan de ander. ,,Veel kan ik er nog niet over zeggen, maar ik kom op plekken met mijn drone, waar nog nooit iemand is geweest”.

Oke, vooruit: een klein tipje van de sluier kan De Ruiter wel geven. Tijdens het Eurovisie Songfestival zijn er ook beelden van Amersfoort te zien. ,,Ze vroegen of ik nog mooie plekjes wist en in Amersfoort zijn die er genoeg. Dus ja, straks zien ruim 200 miljoen mensen iets van deze mooie stad. Wat? Dat ga ik nu nog niet zeggen”.
Onder elk drone-shot staat dus straks figuurlijk de handtekening van De Ruiter en ondanks dat hij super trots is, blijft hij nuchter: ,,Of ik nou voor hen film of voor iemand anders: ik wil sowieso dat elk beeld perfect is. Maar ja, het klopt wel dat dit echt een monsterklus is en ik ben daar trots op. Ik niet alleen trouwens; mijn ouders ook. Mijn broertje is als audio-man ver gekomen in dit wereldje en ik ga lekker; dat komt mede door mijn vader en moeder. Daar ben ik ze dan ook zeer dankbaar voor. Net als mijn oude bazen; dat ontslag heeft niet verkeerd uitgepakt, zullen we maar zeggen”.

SkyLynx Productions, Next Level Aerial Cinematography, logo
About

SkyLynx Productions is your partner for aerial cinematography. As one of the few companies in The Netherlands it works (mainly) as single-handed drone operator.
High quality drone footage is created for the film industry, well-known national and international TV channels, commercials, live television and online streaming channels.

Get in touch

info@skylynx.nl
+31 6 42 20 08 94

Follow & like

Privacy Preference Center