Drone Talk, Daniel de Ruiter, Dronewatch, SkyLynx Productions

Geschreven door Dronewatch

Drone Talk met Daniël de Ruiter: “Veel dronepiloten hebben geen idee wat een goed shot is”.

In de nieuwe rubriek Drone Talk interviewen we mensen die hun werk hebben gemaakt van (het vliegen met) drones. Het spits wordt afgebeten door Daniël de Ruiter, zelfstandig dronepiloot en werkzaam in de mediasector. Daniel steekt zijn mening niet onder stoelen of banken: “Veel dronepiloten kunnen goed vliegen maar hebben geen idee hebben wat een goed shot is”.

Wie ben je en wat doe je? Wat deed je voordat je met drones werkte?

Mijn naam is Daniël de Ruiter en mijn bedrijf heet SkyLynx Productions. Ik vlieg als drone-operator de hele wereld over voor diverse televisiezenders en producenten. Hiervoor was ik werkzaam als ENG geluidsman [geluidsman op locatie – red.], iets wat ik tot op de dag van vandaag af en toe nog doe”.

Hoe en wanneer ben je met drones in aanraking gekomen? Met welke systemen ben je begonnen en met wat voor drones en payloads vlieg je nu? Waarmee vlieg je het meest en waarom?

Ik heb in 2014 mijn eerste DJI Phantom 2 set gekocht, met alles erop en eraan. Ik was toen nog in dienst bij een facilitair bedrijf. Ik was waarschijnlijk één van de eersten op het Mediapark die zo’n set had. Daarom werd ik de week erna door heel Europa gestuurd om drone-opnamen te maken voor een tv-programma.
Toen ik in 2015 voor mezelf begon, kwam ik in aanraking met een internationale zender, die mij nog steeds mij de hele wereld over stuurt”.

Daniël de Ruiter, founder SkyLynx Productions, Willem Jan de Ruiter

Wat voor soort projecten heb je gedaan of doe je nu? Wat was de meest uitdagende klus en waar ben je het meest trots op? Is het wel eens misgegaan en zo ja, wat gebeurde er toen?

Ik heb diverse grote reality shows, commercials en spelprogramma’s gedaan. Het meeste in het buitenland maar ook veel in Nederland.
Het mooiste programma waaraan ik heb meegewerkt is Living Stone. Ik heb toen ruim drie weken door Botswana getrokken met vijf cameraploegen, een karavaan aan techniek, twaalf terreinwagens, etc. Elke dag wakker worden tussen de olifanten, giraffen, nijlpaarden en zebra’s. Tot dusver nog steeds mijn vetste reis.
Ik ben sinds januari 2019 bezig met een programma waarvoor ik naar verschillende landen afreis om een programma te maken over Urban Exploring. Voor dit programma ga ik o.a. naar Georgië, Japan, Spitsbergen, Namibië, Cyprus, Amerika. Hier ben ik mee bezig tot eind juli. Maar daarna komen er nog genoeg leuke projecten”.

Camera & drone set up, SkyLynx Productions

Hoe ga je om met de regelgeving in binnen- en buitenland? Hoe zorg je ervoor dat je over de grens commercieel kunt vliegen? Moet je wel eens ‘nee’ verkopen?

Qua regelgeving in het buitenland worden soms vergunningen aangevraagd of ik haal van tevoren mijn certificaat voor dat desbetreffende land. Verder in Nederland vlieg ik nog onder ROC-light, maar vanaf juni (tussen mijn reizen door) ga ik door voor mijn Nederlandse RPA-L en het volledige ROC”.

Wat voor apparatuur staat er nog op je verlanglijstje? Waar zit je echt om te springen? Ga je voor je volgende systeem voor huur, lease of koop?

Ik zal nooit gaan leasen of huren. Zal altijd blijven kopen zodat de apparatuur ook daadwerkelijk van mij is. Ik weet dan ook precies wat ermee gebeurt. De volgende stap zal zeker een AceCore drone of een Freefly Alta 8 zijn”.

Daniël de Ruiter, Drone operator, SkyLynx Productions, Willem Jan de Bruin

Welk advies heb je voor dronepiloten die een carrière in de mediasector ambiëren? Welke vaardigheden moet je hebben?

Zorg er vooral voor dat je DURFT. Ik sta erom bekend dat ik nergens van opkijk. Als een regisseur mij vraagt om ergens doorheen te vliegen of een bizarre beweging te maken, dan doe ik dat. Ik kick op de uitdaging! Ik neem veel risico met het maken van mijn shots, maar dat is ook de reden waarom ik 2 complete Inspire 2 sets heb. Ik zorg ervoor dat ik ALTIJD kan vliegen.
Vergeet ook niet dat verstand hebben van een shot erg belangrijk is. Ik hoor heel veel verhalen over andere dronepiloten die goed kunnen vliegen maar geen idee hebben wat een goed shot is.
Ik denk dat de dronesector alleen maar groter gaat worden de komende jaren. Zeker met de nieuwe regelgeving omtrent het binnen de bebouwde kom vliegen voor ROC bedrijven”.

Volg je Dronewatch een beetje? Aan wat voor artikelen heb je wat gehad? Wat zou je meer willen zien?

Ik volg jullie al vrij lang. Ik lees vooral de artikelen waarin de nieuwe regelgeving aan bod komt. Met name wat volgend jaar komen gaat over de Europese regelgeving”.

Met welke persoon die ook actief is in de Nederlandse of Belgische dronesector zou je graag een volgende editie van Drone Talk zien? En wat zou je die persoon willen vragen?

Ik zou dan voorstellen om Wendel Nooren voor te dragen. Hij heeft ook een Inspire 2 en vliegt onder andere voor Wie is de Mol”.