Geschreven door Skytools

Skytools adviseert bij aanvraag eerste exploitatievergunning Specific categorie

In samenwerking met SkyLynx Productions en de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft Skytools inhoudelijk bijgedragen aan de eerste afgifte van een exploitatievergunning voor dronevluchten in de Specific categorie in Nederland. Daartoe werd een uitgebreide risicoanalyse opgesteld door onze consultants. Dankzij de vergunning kan de operator vluchten gaan uitvoeren in de binnenringen van gecontroleerd luchtruim.

Luchtopnames nabij Schiphol en Rotterdam Airport

Komend voorjaar vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Nederland. Om de uitzendingen visueel te ondersteunen met luchtbeelden kreeg één van onze klanten – SkyLynx Productions – de vraag vanuit de NOS om alle droneshots te verzorgen. Het ging daarbij ook om opnamen van locaties gelegen nabij Schiphol en Rotterdam Airport, in de binnenste ringen van de betreffende CTR’s.

Omdat dergelijke vluchten niet uitgevoerd kunnen worden onder een ROC vergunning, werd Skytools gevraagd om inhoudelijke en procesmatige ondersteuning te bieden bij het indienen van een aanvraag voor een exploitatievergunning binnen de Specific categorie, onderdeel van de nieuwe Europese regelgeving voor drones. In deze categorie kunnen dronevluchten uitgevoerd worden die niet mogelijk zijn in de Open categorie. Uitgangspunt is dat middels een risicoanalyse wordt aangetoond dat de vluchten veilig uitgevoerd kunnen worden.

SORA

Het proces om tot zo’n risicoanalyse te komen staat ook bekend als de SORA-methodiek (Specific Operations Risk Assessment). Het goed uitwerken van een SORA vraagt veel kennis van zaken, zeker als het gaat om operaties in de binnenring van een CTR. Daar komt bij dat de Europese regelgeving veel nieuwe vraagstukken met zich meebrengt, zoals de manier waarop er gecommuniceerd kan worden met de luchtverkeersleiding zodra een drone geen PH-nummer meer heeft en hoe er kan worden omgegaan met het feit dat de nieuwe regelgeving geen s-BvL meer kent.

Voor deze aanvraag verzorgde Skytools de uitwerking van de SORA, in goed overleg met de Inspectie Leefomgeving en Transport, Luchtverkeersleiding Nederland en SkyLynx Productions. Dat leidde tot een voorspoedige behandeling van de aanvraag, waarna de beschikking vlot kon worden afgegeven. Inmiddels zijn de eerste dronevluchten uitgevoerd en daarmee is er sprake van een primeur voor Nederland.

Kennis beschikbaar stellen

Vanuit Skytools zijn we trots dat we dit proces succesvol hebben kunnen begeleiden. De nieuwe Specific categorie biedt veel mogelijkheden voor drone-operators, maar het proces om te komen tot een vergunning is zeer complex. De kennis die wij op dit gebied in huis hebben stellen we graag beschikbaar aan onze klanten”, zegt Herman Vulkers van Skytools.

Ook Daniël de Ruiter van SkyLynx Productions blikt tevreden terug op de samenwerking. “Het is zoiets unieks wat er nu gedaan wordt voor Eurovisie. Er gaan dankzij het maatschappelijk belang van het songfestival allerlei deuren open bij de verschillende instanties. Ik voel me heel erg vereerd om dit te mogen doen voor de NOS en de andere productiemaatschappijen, in samenwerking met Skytools. Zo heb ik inmiddels opnamen gemaakt van het Sparta Stadion in Rotterdam. Het is voor het eerst dat daar legaal met een drone is gevlogen”.